+995 32 237 10 07
ორშ. – შაბ. 09:00 18:00

პურ-ფუნთუშეულის წარმოება


პურ-ფუნთუშეულის წარმოება


შპს "ინოსისტემსი" გთავაზობთ პურისა და პურ-ფუნთუშეულის საწარმოს პროექტირებას HACCP-ის ISO-ს და Global GAP-ის საერთაშორისო სტანდარტების გათვალისწინებით. 

იდეიდან მოქმედ საწარმომდე!

 

 

 

 

"საქართველო ყოველთვის იყო და კვლავაც უნდა გახდეს ვაზისა და ხორბლის ქვეყანა" - ილია II

სრულიად საქართველოს კათალიკოს-პატრიარქი, მთავარეპისკოპოსი მცხეთა - თბილისისა და მიტროპოლიტი ბიჭვინთისა და ცხუმ აფხაზეთისა, საშობაო ეპისტოლე 2009 წლის 7 იანვარი.

"ჩვენ მარტო ის უნდა ვეცადოთ, პური იმოდენად მოვიყვანოთ, რომ საყიდელი არ გაგვიხდეს და ჩვენს შინაურ ბაზარს ეყოს" - ილია ჭავჭავაძე

საქართველო ხორბლის სამშობლოა, საქართველოს ტერიტორიაზე ნაპოვნია ჩვ.წ.აღ-მდე V-IV ათასწლეულის ხორბლის ნიმუშები. მსოფლიოში არსებული ხორბლის გვარში შემავალი 27 სახეობიდან საქართველოში გვხვდება და აღწერილია 14, მათ შორის 5 ენდემური სახეობაა, რომელიც ბუნებრივად მხოლოდ საქართველოში გვხვდება.

 

პურ-ფუნთუშეულის ნაწარმი - პურ-ფუნთუშეულის წარმოების მზა პროდუქტია, პური-ფუნთუშეულის მრეწველობის ძირითადი ნაწარმია. პურ-ფუნთუშეულის ჯგუფის განსაზღვრელი ნაწარმია პური, რომელშიც გამოიყოფა პურ-ფუნთუშეულის ნაწარმის ქვეჯგუფი (გრძელი პურები, დაწნული პურები, ბუბლიკები, ხვეული პურები, პატარა თეთრი ფუნთუშები); ორი სხვა მნიშვნელოვანი ჯგუფი - დაბალი ტენიანობის ნაწარმი (დონატები, ორცხობილა, ხრაშუნა პური, ნამცხვარი, კრეკერი, ბრეცელები) და ისეთი პურ-ფუნთუშეულის ნაწარმი, რომელიც შეიცავს შაქარსა და ცხიმს ( ნამცხვრები, ღვეზელები, ფუნთუშები ), უკანასკნელი ჯგუფის მნიშვნელოვან ნაწილს წარმოადგენს საკონდიტრო ნაწარმი.

ძირითადი ნედლეული პურ-ფუნთუშეული ნაწარმის არის ფქვილი, მარცვლეული პროდუქტები, საცხობი საფუარი, გამაფხვიერებელი, მარილი და წყალი; სხვა დანამატები, რომლებიც უზრუნველყოფს პროდუქტის სპეციფიკურ გემოს და ფიზიკურ თავისებურებას, ითვლება დამატებით ნედლეულად.

პურ-ფუნთუშეულის ნაწარმის მომზადების ტექნოლოგიაში შედის  ტიპური ეტაპები - ცომის მომზადება, ჭრა (ცომისთვის ფორმის მიცემა) და ცხობა; არსებობს მომზადების ტექნოლოგიის სხვადასხვა ვარიაციები, მაგალითად, ცომის ფორმებს გამოცხობამდე გაატარებენ ორთქლზე, პური და ფქვილის საკონდიტრო ნაწარმი ცხვება გაყინული ცომისგან რეალიზაციის ადგილებზე.

ცხობის ტექნოლოგიის მიხედვით, შეიძლება გამოიყოს პროდუქციის სხვადასხვა კლასები, მაგალითად, ჩამოსხმული პროდუქტები შეიძლება გამოცხვეს პურ-ფუნთუშეულის ფორმებში,  და საცხობ ფურცელზე ღუმელში.

პურ-ფუნთუშეულის მნიშვნელოვანი ნაწილი იწარმოება სახლის პირობებში და მცირე ზომის საწარმოებში - თონეებში, პურ-ფუნთუშეულ და საკონდიტრო მაღაზიებში, კაფეებში.