პროექტების ეტაპები
პურ-ფუნთუშეულის საწარმოს დაპროექტება
პურ-ფუნთუშეულის საწარმოს დაპროექტებისას ტექნიკური დოკუმენტების შედგენა რთული კომპლექსური სამუშაოა, რომელშიც შედის არქიტექტურული, ტექნოლოგიური, კონსტრუქციული, ენერგეტიკული, სანიტარული, უსაფრთხოებისა და სპეციალური ტექნიკური განყოფილებანი.
პურ-ფუნთუშეულის საწარმოს დაპროექტების ძირითადი ამოცანები
ძირითადი მნიშვნელოვანი ამოცანები:
- ორიენტაცია ბაზრის მოთხოვნილებაზე;
- საწყისი მონაცემების დეტალური ანალიზი და ყველა თანმდევი ფაქტორების გათვალისწინება პურ-ფუნთუშეული საწარმოს დაპროექტებისას.
ამ ამოცანების გადაწყვეტა არის ობიექტის წარმატების და ფუნქციონირების გარანტია.
პურ-ფუნთუშეულის საწარმოს დაპროექტების ეტაპები
პურ-ფუნთუშეულის საწარმოს დაპროექტება განისაზღვრება შემდეგ ფაქტორებზე დაყრდნობით:
- წარმოების სიმძლავრის და სამოქმედო რეჟიმის განსაზღვრა;
- პურ-ფუნთუშეულის საწარმოს ნაწარმის ტექნოლოგიის ანალიზი და შერჩევა, საწარმოო სიმძლავრეების გათვალისწინებით;
- პროცესის მართვის სისტემის ანალიზი და შერჩევა, წარმოების ოპერაციების ავტომატიზაციისა და დისპეტჩერიზაციის გათვალისწინებით;
- პირველადი და მეორადი ნედლეულისა და შეფუთვის მასალების მოხმარების განსაზღვრა;
- ნედლეულის მარაგების ნორმების, საწყობის (ტარით, ტარის გარეშე) პრინციპებისა და მეთოდების განსაზღვრა;
- შეფუთვის პროდუქტებისა და მასალების შერჩევა.
გადაწყვეტილებების საფუძველზე პურ-ფუნთუშეული საწარმოს დაპროექტება ხორციელდება ერთ, ორ ან სამ ეტაპად.
სამუშაოს შემადგენლობა
პურ-ფუნთუშეულის საწარმოს დაპროექტება ითვალისწინებს, როგორც დიდი პურის ქარხნების, ასევე მცირე სიმძლავრის კერძო პურ-ფუნთუშეული საწარმოების პროექტების შემუშავებას.
დიდი პურის ქარხნის შემუშავება გულისხმობს ძირითადი და დამხმარე ნაგებობების მშენებლობის კვლევით და საპროექტო სამუშაოებს.
ერთი სახეობის პროდუქციის გამომშვები კერძო ტიპის საცხობის დაპროექტებისას შეიძლება შეიქმნას ერთი შენობა.
შესაბამისად, არსებობს განსხვავება სამუშაოს შემადგენლობაში, მაგრამ ორივე შემთხვევაში ყურადღება გამახვილებულია წარმოების ტექნოლოგიაზე, დანადგარებზე, შენობის ინტერიერზე, საინჟინრო კომუნიკაციებზე (განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია სავენტილაციო სისტემა და კონდიცირება) და შრომის დაცვა.