
სიმინდისგან სახამებლის მიღება
სიმინდის მარცვალი ფართოდ გამოიყენება მრეწველობის სხვადასხვა დარგებში,-როგორებიცაა :
1.კვების მრეწველობა: სიმინდის გადამუშავების პროდუქტებია - სიმინდის ფქვილი, სიმინდის სახამებელი, სახამებლის ბადაგი, გლუკოზის სიროფი, სიმინდის ზეთი და კომბინირებული საკვები მეცხველეობის და მეფრინველეობის დარგებისათვის.
- ტექნიკური დარგის მრეწველობა : - სიმინდის ღერო გამოიყენება ცელულოზის, საიზოლაციო მასალების, ქაღალდის, პასტის-ლინოლეუმის წარმოებისთვის.
სიმინდისა და მისი პროდუქციის მთლიანი რაოდენობა 200 დასახელების ნივთს აღემატება.
ხორბლისა და ბრინჯის შემდეგ სიმინდი მსოფლიოში სიდიდით მესამე სასოფლო-სამეურნეო პროდუქტია. მილიონობით ადამიანის კვება მასზეა დამოკიდებული მექსიკაში, სამხრეთ აფრიკასა და აზიაში.
საქართველოში სიმინდი გამოიყენება, როგორც ადამიანის, ისე შინაური ცხოველების საკვებად. დასავლეთ საქართველოს მოსახლეობისთვის იგი ერთ-ერთი ძირითადი საკვები კულტურაა. ადამიანის საზრდოდ გამოსაყენებლად განსაკუთრებული მნიშვნელობა აქვს სიმინდის ადგილობრივ ჯიშებს და მათ საფუძველზე გამოყვანილ ჰიბრიდებს, რომელთა მარცვალი თავისი ქიმიური შემადგენლობით მკვეთრად განსხვავდება შემოტანილი ჯიშებისა და ჰიბრიდებისგან.